Te najcenniejsze substancje składniki kosmetyków naturalnych to:
FLAWONOIDY
Doskonały naturalny surowiec - antyoksydanty obecne we wszystkich roślinach, wychwytują wolne rodniki niezwykle skutecznie, hamują syntezę prostaglandyn, dzięki czemu przeciwdziałają stanom zapalnym, zapobi
OLEJKI ETERYCZNE
Poza łatwo wyczuwalnym aromatem olejki eteryczne przede wszystkim działają antyseptycznie, wspomagają regenerację i gojenie, łatwo wchłaniają się w przestrzeń międzykomórkową, ponieważ mają zdolność rozpuszczania się w lipidach naskórkowych.
ANTOCJANY
Uszczelniają naczynia włosowate, zmniejszając ich przepuszczalność. Antocjany są bardzo potrzebne gdy powstają obrzęki i wszystkie problemy tzw. cery naczynkowej czy trądziku różowatego. Antocjany to utlenowane cząsteczki, które tworzą barwniki czerwone w środowisku kwaśnym i niebieskie w środowisku zasadowym.
TANINY
Chemicznie nazywane polifenolami, mają zdolność wiązania się z białkiem i denaturacji białka dzięki czemu działają ściągająco na rozszerzone pory skóry, tworzą błonę ochronną, mają też zdolność zmniejszania przepuszczalności naczyń włosowatych, działają przeciwzapalnie.
SAPONINY
naturalny detergent-środek powierzchniowo czynny, pieniący się, nawilżający, pobudzający mikrokrążenie.
LECYTYNA
To polarne lipidy z których zbudowane są błony komórkowe. Wzmacniają więc komórki skóry. Równocześnie lecytyna to niezbędny składnik technologiczny kremów, który doskonale nawilża i ułatwia wchłanianie, szczególnie aktywnie działa w połączeniu z białkami. Normalizuje procesy metaboliczne komórek naskórka, pobudza jego regenerację. Odbudowuje skórne lipidy. Stosowana też w preparatach do pielęgnacji włosów szczególnie wysuszonych, zniszczonych trwałą, farbowaniem lub zbyt intensywnym działaniem promieni słonecznych.
CUKRY
Cukry proste i złożone (wielocukry). To cząsteczki hydrofilowe, które pęczniejąc w wodzie tworzą na skórze warstwę ochronną przed parowaniem wody ze skóry i nawilżającą. Cukry w połączeniu z kwasami pektynowymi tworzą pektyny wchodzące w skład budowy błon komórkowych.
Z kolei cukry proste w poł

AMINOKWASY
Podstawowa cząsteczka z której zbudowane są białka. W roślinach występują w postaci asparaginy, glutaminy. Uczestniczą w odżywianiu i odnowie komórek. Nie wchłaniają się bezpośrednio przez warstwę rogową skóry. Najpierw są hydrolizowane na drodze enzymatycznej lub metabolizowane w postaci krótkich łańcuchów białkowych. W kosmetykach wykorzystywane są hodowle algi spirulina do uzyskania aminowasów niezbędnych dla człowieka.
FITOHORMONY
Roślinne fitosterole działające jak ludzkie hormony, stymulują odnowę komórek, pobudzają procesy fizjologiczne.
LANOLINA
Wosk, naturalny emulgator, pochodzący z wełny owczej.
KAROTENY
To roślinne barwniki rozpuszczalne w tłuszczach, żółte, pomarańczowe, czerwone, prekursory witaminy A. Najbardziej znany Betakaroten.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz